
Hellenic
|Subscribers
Νέα βίντεο
Διάρκεια: 83'Είδος: ΠεριπέτειαΣκηνοθεσία: Στέλιος ΤατασόπουλοςΣενάριο: Βασίλης ΜπέτσοςΦωτογραφία: Κώστας ΜαργαρίτηςΜουσική σύνθεση: Γιάννης ΒέλλαςΠαραγωγός: Ευγένιος Κατωπόδης , Στέλιος Τατασόπουλος
Ηθοποιοί: Σπύρος Φωκάς (Τάσος Λύγκος) , Έφη Οικονόμου (Διαμαντώ) , Ανδρέας Ζησιμάτος (Κίτσος) , Σπύρος Καλογήρου , Ντίνα Τριάντη (Μαριώ) , Πόπη Λάζου (Ευτυχία Νοταρά) , Φραγκίσκος Μανέλλης , Κίμων Σπαθόπουλος , Θάνος Παπαδόπουλος , Νέλλη Παππά (Αστέρω) , Ευτυχία Παρθενιάδου , Κώστας Παπαχρήστος , Εύα Ευαγγελίδου , Αίας Τριάντης , Γιάννης Σπαρίδης , Λυκούργος Καλλέργης , Κώστας Ντίνος , Βελισσάριος Κοντογιάννης , Γιάννης Θειακός , Μαίρη Χομπίτη , Νίτσα Μπερλέν , Φωφώ Λουκά , Α. Νικητόπουλος , Φ. Τσολίνα , Ε. Δαρόπουλος , Μ. Χειλαδάκης , Ε. Κουτρουμάνου
Περίληψη/Σχόλια: Βρισκόμαστε στα 1900 και μια νεαρή αριστοκράτισσα, η Ευτυχία Νοταρά, επισκέπτεται με τον πατέρα της τα κτήματα της οικογένειας στο Χέλι Ερμιονίδος. Εκεί γνωρίζει κι ερωτεύεται τον όμορφο μπιστικό τους, τον Τάσο Λύγκο, τον λεβέντη, του οποίου η αδελφή Μαριώ αγαπά τον πλούσιο Κίτσο. Όταν η σχέση των δύο νέων γίνεται ευρύτερα γνωστή, ο Λύγκος ζητάει από τον Κίτσο να παντρευτεί την αδελφή του, γιατί αλλιώς θα τον σκοτώσει. Μια άλλη κοπέλα, η Διαμάντω, που είναι επίσης ερωτευμένη με τον Κίτσο, γίνεται αιτία να πεθάνει ο τελευταίος, ενώ για το θάνατό του κατηγορείται ο Λύγκος που αναγκάζεται τώρα να βγει στα βουνά.
Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960 και έκοψε 21.098 εισιτήρια. Ήρθε στην 33η θέση σε 52 ταινίες.
Ο ζωγράφος Νάσος Καρνέζης βρίσκεται δολοφονημένος και η αστυνομία συλλαμβάνει τον Φλωρά, τον άντρα της ερωμένης του ζωγράφου, της Ζανέτ, που τον επισκέφτηκε λίγο πριν τον φόνο. Όμως δεν υπάρχουν αρκετά πειστήρρια για την ενοχή του και η έρευνα συνεχίζεται. Ο γιος του Φλωρά, ο δημοσιογράφος Δημήτρης, έρχεται από το εξωτερικό, για να αποδείξει την αθωότητα του πατέρα του. Με τη βοήθεια του πολιτικού Δελή, προσπαθεί να εντοπίσει τους εχθρούς του Καρνέζη. Έτσι θα εντοπίσει την Μυρτώ Καψή, που πατέρας της πέθανε στην Κατοχή εξαιτίας του Καρνέζη...
Ηθοποιοί: Μιχάλης Νικολινάκος , Γκέλυ Μαυροπούλου , Ανδρέας Μπάρκουλης , Ελένη Χατζηαργύρη , Στέφανος Στρατηγός , Μάρω Κοντού , Βασίλης Κανάκης , Χρήστος Τσαγανέας , Διονύσης Παπαγιαννόπουλος , Νάσος Κεδράκας , Νανά Γκάτση , Άγγελος Μαυρόπουλος , Γιάννης Μπέρτος , Ράλλης Αγγελίδης , Ρένα Γαλάνη , Νίκος Ξεπαπαδάκος , Γιώργος Ρώης , Σάββας Καλαντζής , Τασούλα Καλογιάννη , Νίκος Παρασκευάς , Σπύρος Καλογήρου , Κατερίνα Χέλμη , Μηνάς Γιώτης (χορευτής) , Ρέα Μανέλλη (χορεύτρια) , Εύη Μυλοπούλου (τραγούδι)
Κυρίαρχος αγώνας το Fastnet που έχει πάρει το όνομά του από τη βραχονησίδα Fastnet με τον εμβληματικό φάρο και έχει γράψει ιστορία και μάλιστα με μελανά χρώματα, όταν τo 1979 εξελίχθηκε σε τραγωδία, τότε που 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους.Ο αγώνας έµεινε στην ιστορία από τη διοργάνωση του 1979 λόγω της τραγικής εξέλιξης που είχε, όταν 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας µία πρωτοφανούς καταιγίδας που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Από τα 303 σκάφη, τερµάτισαν τελικά λιγότερα από το ένα τρίτο. Μετά από αυτό, άλλαξαν πολλά στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, όπως τα υποχρεωτικά πανιά θυέλλης και τα VHF ραδιοτηλέφωνα.
Στις 6 Φεβρουαρίου 1958 ένα αεροπλάνο, που μετέφερε πίσω στην πατρίδα την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβαίνοντες. Η πτήση τσάρτερ της British Airways προερχόταν από το Βελιγράδι, όπου οι μπέμπηδες του Ματ Μπάσμπι είχαν αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα και είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου, το ελικοφόρο Airspeed Ambassador προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Το μοιραίο συνέβη στις 15:04 τοπική ώρα, κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, λόγω χιονοθύελλας. Το αεροπλάνο απέτυχε να κερδίσει ύψος και κατέπεσε σ' ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς 7 ποδοσφαιριστές (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφους, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και δύο φιλάθλους. Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής Ντάνκαν Έντουαρντς πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τα βαριά του τραύματα σε νοσοκομείο του Μονάχου.
Η είδηση «πάγωσε» τον φίλαθλο κόσμο, όχι μόνο στο Νησί. Η νεανική και ταλαντούχα ομάδα της Μάντσεστερ, εξ ου και το προσωνύμιο Μπέμπηδες, βρέθηκε ξαφνικά χωρίς 8 επίλεκτα στελέχη της στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου.
Οι γερμανικές αρχές κατηγόρησαν τον πιλότο Τζέιμς Θέιν ως υπαίτιο του δυστυχήματος, επειδή δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποπαγοποίησης των φτερών του αεροπλάνου. Η British Airways τον απέλυσε αμέσως και χρειάστηκαν 10 χρόνια δικαστικών αγώνων για να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία. Όμως, ο Θέιν είχε εγκαταλείψει τους ουρανούς και ασχολείτο με κάτι πιο γήινο, την εκτροφή πουλερικών.
Το μέλλον της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ μετά το δυστύχημα φάνταζε δυσοίωνο, χωρίς 10 πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές της (εκτός από τους 8 νεκρούς, 2 ακόμη αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση λόγω των σοβαρών τραυμάτων τους) και με τον Ματ Μπάσμπι στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένο. Όμως, οι εναπομείναντες παίκτες, μαζί με αρκετούς εφήβους, έδειξαν χαρακτήρα και κατόρθωσαν να φθάσουν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον.
Ο προπονητής της ομάδας Ματ Μπάσμπι, που εν τω μεταξύ είχε αναρρώσει από τα σοβαρά τραύματά του, ξεκίνησε την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1958-1959) τη δημιουργία μιας νέας γενιάς μπέμπηδων. Το 1967 η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τους διασωθέντες από το δυστύχημα Μπόμπι Τσάρλτον και Μπιλ Φόουκς, αλλά και τον νεαρό Τζορτζ Μπεστ, κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Αγγλία, συντρίβοντας την Μπενφίκα με 4-1. Η Αεροπορική Τραγωδία του Μονάχου, όπως έμεινε στην ιστορία, βοήθησε να καλλιεργηθεί ο μύθος της ομάδας και σήμερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ίσως η δημοφιλέστερη ποδοσφαιρική ομάδα του πλανήτη.
Την ημέρα μνήμης για τους φίλους της Γιουνάιτεντ διαλέγουν οι μεγάλοι τους αντίπαλοι, οι οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι, για να τους προκαλέσουν, μιμούμενοι την πτώση και τη συντριβή του αεροπλάνου. Ανάλογα μακάβρια αστεία από τους οπαδούς της Σίτι γίνονται και στα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων.
Τραγούδια εμπνευσμένα από το τραγικό συμβάν
«The Flowers of Manchester» από τους The Spinners (1962)
«Basby Babes» από τον Iain Matthews (1990)
«Munich Air Disaster, 1958» από τον Morrissey (2004)
«News and Tributes» από τους The Futureheads (2006)
Eagle Claw Επιχείρηση Νύχι του Αετού Delta Force Επιχείρηση «νύχι αετών» ή απόδραση από την Τεχεράνη.
Μετά την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979 δεκάδες διπλωμάτες κρατήθηκαν όμηροι. Η διοίκηση των ΗΠΑ του Προέδρου Jimmy Carter αποφάσισε να μην ξεκινήσει πόλεμο με το Ιράν – αντ ‘αυτού έγινε δεκτή η διεξαγωγή επιχείρησης ειδικών δράσεων
Είχε προγραμματιστεί, ότι σε κοντινή απόσταση από την πρεσβεία θα εκφόρτωναν τα ελικόπτερα τους στρατιώτες των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, οι φρουροί των διπλωματών θα ετίθεντο υπό εκκαθάριση, και στη συνέχεια θα έβαζαν τους ομήρους μέσα στα ελικόπτερα και θα τους οδηγούσαν μακριά από τη χώρα πριν αντιδράσουν οι Ιρανοί στρατιώτες Η λειτουργία ήταν περίπλοκη, γράφει το National Interest, και ένα λανθασμένο βήμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεκάδες θύματα.]
Την ημέρα της επιδρομής σχεδόν όλα δεν πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο. [ Λόγω βλαβών στις ειδικές δυνάμεις δεν είχαν αρκετά ελικόπτερα για την απελευθέρωση των ομήρων. (Ένα έπεσε στο νερό αμέσως μετά την απογείωσή του από ένα αεροπλανοφόρο, ένα άλλο χάθηκε, και το υπόλοιπα ελικόπτερα λόγω σφαλμάτων της υπηρεσίας πληροφοριών είχαν προσγειωθεί κοντά στην εθνική οδό. Ως αποτέλεσμα η επιχειρηση αποκαλύφθηκε Αφού προσγειώθηκαν οι Αμερικανοί μπλοκάραν ένα λεωφορείο με τους επιβάτες και ανατίναξαν ένα ιρανικό φορτηγό βυτίο που περνούσε , ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε – Ed).]
Κατόπιν δόθηκε η εντολή να ακυρωθεί η επιχείρηση αφού ένα από τα
ελικόπτερα των ΗΠΑ συνετρίβη σε ένα αεροσκάφος δεξαμενόπλοιο, το οποίο ξεκίνησε μια πυρκαγιά σκοτώνοντας οκτώ μέλη του πληρώματος. (Και τα δύο αεροσκάφη καταστράφηκαν από πυρκαγιά, οι επιζώντες του ελικοπτέρου εγκαταλείφθηκαν στην έρημο και συνελήφθησαν από τον ιρανικό στρατό, καθώς και όλα τα εμπιστευτικά έγγραφα για τη επιχείρηση – ed.) Η Αποτυχία των ειδικών δυνάμεων στο Ιράν οδήγησαν στην ήττα Κάρτερ στο προεδρικές εκλογές του 1980.
Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας, αλλά οδήγησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα.
Στο πλαίσιο του πειράματος αυτού, οι τεχνικοί έκλεισαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης της ισχύος της τέταρτης μονάδας του σταθμού, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας ωστόσο τον αντιδραστήρα να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του. Στη 1:23 το πρωί, η αλυσιδωτή αντίδραση στον τέταρτο αντιδραστήρα προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα, βάρους χιλίων τόνων. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίστηκε στον αέρα, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε στις γύρω περιοχές με ταχείς ρυθμούς.
Στις 28 Απριλίου, σουηδικοί σταθμοί παρατήρησης άρχισαν να καταγράφουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και απαίτησαν μια εξήγηση. Παρότι η σοβιετική κυβέρνηση αποπειράθηκε αρχικώς να συγκαλύψει το γεγονός, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπήρξε ένα «μικρό ατύχημα».
Επί δέκα ημέρες, τα φλεγόμενα πυρηνικά καύσιμα απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμας. Ραδιενεργός σκόνη απλώθηκε πάνω από την Ευρώπη και μέχρι το Βόρειο Πόλο. Χρειάστηκαν 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σιδηροπαγούς σκυροδέματος, προκειμένου να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών συντριμμιών μέσα σε μια σαρκοφάγο.
Επισήμως, 31 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά την έκρηξη. Όμως, από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με τη μισή έκταση της Ιταλίας. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αλλά περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.
Οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν σ' αυτή την τραγωδία παραμένουν άγνωστοι. Διαφαίνεται, όμως, ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε μία σειρά αλυσιδωτών παραγόντων, όπως τα ανεπαρκή συστήματα ασφαλείας και προστασίας του αντιδραστήρα, καθώς και οι λανθασμένοι χειρισμοί (ίσως και χωρίς σχετική εξουσιοδότηση) των ελλιπώς καταρτισμένων εργαζομένων.
Το μοιραίο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ έκλεισε οριστικά το Δεκέμβριο του 2000, ύστερα από διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας και υπό το φόβο νέων πιθανών εκρήξεων στους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες του.
Το πλοίο MS Εσθόνια τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου του 1994 οδήγησε στο θάνατο 852 ανθρώπους.
Εκανε το δρομολόγιο Ταλίν – Στοκχόλμη και έφυγε με 989 ανθρώπους (πλήρωμα και επιβάτες) από την εσθονική πρωτεύουσα με προγραμματισμό να φθάσει στην Σουηδία στις 9 το επόμενο πρωί.
Το ναυάγιο παραμένει η χειρότερη ναυτική τραγωδία εν καιρώ ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Απολογισμός; 852 νεκροί, εκ των οποίων οι 500 Σουηδοι,Τα μεσάνυκτα όμως έπεσε σε σφοδρή θαλασσοταραχή (7-8 μποφόρ) στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας,, χωρίς ωστόσο να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε το πλήρωμα. Ομως στη 1:15, ο μπροστινός καταπέλτης του φέρι που προφανώς είχε υποστεί ζημιά κατά την διάρκεια της καταιγίδας, αποκολλήθηκε και το πλοίο άρχισε να βάζει νερά.
Πολύ σύντομα το πλοίο εμφάνισε κλίση 40 μοιρών, οι πόρτες και οι διάδρομοι στο εσωτερικό μετατράπηκαν σε «πηγάδια θανάτου». Το πλήρωμα εξέπεμψε SOS στις 01:22, όμως λόγω βλάβης στα ηλεκτρολογικά δεν μπορούσε να δώσει το ακριβές στίγμα, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το «Εσθόνια», λόγω της μεγάλης κλίσης, κυριολεκτικά ανατράπηκε και χάθηκε για πάντα από τα ραντάρ στις 01:50, την ώρα που οι αποστολές διάσωσης έσπευδαν προς βοήθεια.Δεν υπήρχε χρόνος για να χρησιμοποιηθούν οι βάρκες του πλοίου. Ήταν, κατά την ορολογία, μια ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη. Η θάλασσα ήταν κρύα (10-11 βαθμούς Κελσίου) και πολλοί άνθρωποι ήταν ντυμένοι ελαφρά ή δεν είχαν σωσίβια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πριν φθάσουν οι διασωστικές μονάδες. Το πρώτο πλοίο έφθασε στις 02:12, περίπου 20 λεπτά μετά τη βύθιση του «Εστόνια». Το πρώτο ελικόπτερο διάσωσης έφτασε 70 λεπτά περίπου μετά το ναυάγιο. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ωρών, άλλα έξι πλοία και επιπλέον έξι ελικόπτερα έφθασαν. 138 άνθρωποι διασώθηκαν (ένας πέθανε στο νοσοκομείο αργότερα). Από αυτούς, τους 104 περισυνέλεξαν τα ελικόπτερα και μόλις 34 τα πλοία.Το δυστύχημα -επισήμως- φαίνεται ότι προκλήθηκε από έντονους κραδασμούς που προκάλεσαν ρωγμή στο σύστημα συγκράτησης της πλώρης του καραβιού, καθώς το «Εστόνια» ήταν Ro-Ro φέρι, δηλαδή η πλώρη λειτουργούσε και ως καταπέλτης. Αρχικά, η επιθεώρηση που έκανε το πλήρωμα στο πρωραίο τμήμα του πλοίου δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα, όμως στη συνέχεια η ζημιά προκάλεσε την ξαφνική αποκόλληση της πλώρης, που έπεσε στη θάλασσα, με συνέπεια να ανοίξει εντελώς ο μπροστινός καταπέλτης και το νερό να πλημμυρίσει σε ελάχιστα λεπτά το γκαράζ του οχηματαγωγού.Τρία χρόνια μετά την τραγωδία, το 1997, επιτροπή αποτελούμενη από Εσθονούς, Σουηδούς και Φινλανδούς εμπειρογνώμονες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για το ναυάγιο ευθύνονται η προβληματικής κατασκευής μπουκαπόρτα του πλοίου, η ένταση των καιρικών συνθηκών και ένα ανθρώπινο λάθος. Ωστόσο, τα σενάρια δεν σταμάτησαν ποτέ...